01/11/16 Kookles Buitenwacht

Lekker lokale hachee of Belgisch suddervlees – Kookles De Buitenwacht 1/11/2016
Volgende les is op dinsdag 15 november, aanvang 16.00 uur. Er kan nog een deelnemer bij.
Informatie bij Steven de Waal 06-30043427

1-kookles-2016-11-01-lo-1
Steven de Waal is ervaren restaurantkok en een leermeester, die graag zijn kookgeheimen deelt in de kookcursus van De Buitenwacht. Steven de Waal is ook culinair vrijwilliger bij Drechtstadsboer.

1-kookles-2016-11-01-lo-2
Suddervlees bereiden vraagt nogal wat tijd. Met elkaar, glas erbij, recepten en kookervaringen uitwisselend, is het werken aan de maaltijd zelf een feest.

Tijdens de cursus koken in De Buitenwacht zijn onze kookervaring zeer gevarieerd; van ‘laat mij maar aardappels schillen’ tot liefst alles zelf willen maken.

In de jaren ’70 ben ik thuis vegetarisch gaan eten en daardoor heb ik thuis niet geleerd om vlees klaar te maken. Dit was voor mij een inspirerende les. Dan vind ik het mooi om met producten uit de regio te werken. Hoe dichter bij hoe fijner; weten waar mijn eten vandaan komt. Er is rundvlees van het Eiland van Dordrecht.

1-kookles-2016-11-01-lo-5
We deden een participerend onderzoek, maakten hachee en Belgisch suddervlees en proefden het verschil. Hachee met onbespoten Dordtse spruitjes van Zorgboerderij De Zuidpunt en Belgisch stoofvlees met stoofperen. Deze gerechten hebben ieder hun eigen kruiding; hachee veel soberder dan het Belgische gerecht.

Altijd weer interessant hoe smaken verschillen. De meesten deelnemers waardeerden de volle smaak van het Belgische stoofvlees het meest. Toch verkoos een van de gasten aan tafel de hachee.

Annette de Vlieger,
deelnemer namens Drechtstadsboer

De recepten in grote lijnen:
Gebruik ca. 150 gram vlees per persoon/portie.

Hachee
Bak het vlees aan twee kanten goed bruin (goed hoog vuur, niet bang zijn dat het te hard gaat…), doe het in een pan met kant-en-klare jus en laat het twee uur net-niet-koken met het deksel erop en de kruiden en aanverwanten erbij: laurier (paar bladeren), kruidnagel, thijm, scheut azijn en een eetlepel bruine basterd erbij. en een deksel erop. Serveer met aardappelen en spruitjes met uitgebakken spekjes.

Voor de hachee gebruik je in stukjes gesneden hacheevlees of riblap. Je kunt ook een lekkere hachee maken van varkensvlees, bijvoorbeeld een schouderkarbonade, die je bakt met het bot erin.
Maak een (kant-en-klare) jus, die licht gebonden is.

1-kookles-2016-11-01-lo-3

Belgisch stoofvlees
Bak de riblap (ca. 600 gram voor 4 personen) met zout en peper erop en doe die daarna in een pan met kant-en-klare jus. Doe daarna in de lege bakpan vier gehalveerde uien met de schil er nog aan en de volgende kruiden en aanverwanten: 3 platgeslagen knoflooktenen, thijm, laurierblad, kruidnagels, steranijs, karwijzaad, geplette cardamom zaaddozen, bruine basterd en blus dit geheel langzaam met een bruin biertje. Laat het dan langzaam inkoken. Langzaam inkoken omdat het bitter uit het bier anders te sterk naar voren komt. Voeg het baknat toe aan de pan met jus en vlees en leg daar nog drie witte boterhammen met mosterd bovenop. Laat het geheel twee uur net-niet-koken. Serveren met aardappelen en stoofperen.

In plaats van basterd en bruin bier kan ook ontbijtkoek of appelstroop gebruikt worden.

1-kookles-2016-11-01-lo-4